Çıraklık eğitim uygulamaları ve ustalık belgesi
7 Ekim 2015

Mesleki eğitim kurulunun 27. Toplantısında alınan kararlar 16 Eylül 2015 tarih ve 29477 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir buna göre;

Geçici Madde 1 – Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte;

1. a) Bakanlıkça tesbit edilen meslek dallarında çalışmakta olup, bakanlıkça ilan edilecek tarihten itibaren üç ay içerisinde müracaat edenlerden;
  2. 18 yaşını doldurmuş olanlar doğrudan,
  3. 16 yaşını doldurmuş olanlar kapsam ve süreleri Bakanlıkça belirlenecek eğitime tabi tutulduktan sonra,

Kalfalık imtihanlarına alınırlar. İmtihanlarda başarılı olanlara kalfalık belgesi verilir.

1. Kalfalık belgesini almış olup 22 yaşını doldurmuş olanlara ustalık imtihanlarını başarmaları şartı ile ustalık belgesi verilir.
  2. b) 1.(İptal: Ana.Mah.nin 17/2/2004 tarihli ve E.:2002/128, K.:2004/23 sayılı Kararı ile)
  3. Lise dengi mesleki ve teknik öğretim kurumlarından 1985 – 1986 öğretim yılı sonuna kadar mezun olanlara;

Doğrudan ustalık belgesi verilir.

Geçici Madde 8 – (Ek: 2/3/1989 – 3525/1 md.)

Bakanlık, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte geçici 1 inci maddedeki şartlara sahip oldukları halde Bakanlıkça ilan edilen tarihlerde belge almak için müracaat edemeyenlere 6 (altı) aya kadar ek müracaat süreleri vermeye yetkilidir.

3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanunu çıraklık eğitimi uygulamaları kapsamı dışındaki mesleklerde eğitim ve belgelendirmeye yönelik mevzuat ve uygulamalar ile Meslekî Eğitim Merkezlerinden mezun olan öğrencilerin ustalık belgesi ile birlikte Meslekî Yeterlilik Belgesi almasının da sağlanmasına ilişkin ihtisas komisyonunun kurulması ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinden sonra çıkarılacak eğitim akreditasyon yönetmeliğine ilişkin görüş oluşturulması. Sorumlu kurum: TESK İş birliği yapılacak kurum/kuruluşlar: MEB, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, MYK, TOBB, TİSK. 27/4 : Örgün Mesleki ve Teknik Eğitimde EK-1’de yer alan tablodaki meslek alan ve dalların 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına alınmasına. 27/5 : 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5. maddesi (b) bendi uygulamasında MEB işveren kabul edilmektedir. Bu sebeple 5510 sayılı Kanunun işverenlere getirdiği yükümlülükler (işyeri ve işe giriş bildirgeleri verme, aylık prim ve hizmet belgesi verme, iş kazasını bildirme vb. yükümlülüklerin bu kanunda belirtilen sürelerde yerine getirilmesi) MEB için de geçerli olmaktadır. 5510/5-b bendinde yapılacak değişiklik ile MEB’ in de tıpkı İŞKUR gibi “işveren” ve “işyeri” olarak değil sadece “prim ödeme yükümlüsü” olarak tanımlanması, böylece SGK’ya yapılacak bildirimlerin usul ve esasların da SGK ve MEB arasında yapılacak protokolle belirlenmesi. Sorumlu kurum: ÇSGB (SGK) İş birliği yapılacak kurum/kuruluşlar: MEB, TESK. 27/6 : 19 yaşından küçükler için çıraklık eğitimi süresince çırak ve kalfaların uzun vadeli sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması ile çıraklık eğitimi süresince ödenen SGK primlerinin borçlanma yoluyla uzun vadeli sigorta primlerinin kişiler tarafından yatırılarak emekliliğe sayılması konusunda maliyet ortaya çıkarılarak bir sonraki toplantıda görüşülmesi. Sorumlu kurum: TESK İş birliği yapılacak kurum/kuruluşlar: MEB, ÇSGB, SGK, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı. 27/7 : 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5. maddesinin (b) bendinde belirtilen çıraklar adına çıraklık süresince MEB tarafından ödenen iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası prim ödeme süresinin belirlenecek bir yaşa kadar kalfalıkta öngörülecek süreyi de kapsaması. Sorumlu kurum: MEB İş birliği yapılacak kurum/kuruluşlar: ÇSGB (SGK). 27/8 : Meslekî eğitimin yaygınlaştırılması amacıyla; aşağıdaki konularda ihtisas komisyonları kurulmasına, a. Çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim sistemi içerisinde işleyişine ilişkin düzenlemeler yapılması ve aynı zamanda üçüncü dört yıllık eğitimin çıraklık yoluyla da yapılabilmesi için çalışmalar gerçekleştirilmesi, b. Çıraklık eğitiminde öğrencileri finansal açıdan desteklemeye yönelik çalışmaların yapılması, c. Çıraklık eğitim sistemi ile ilgili kamuoyunda farkındalık oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapılarak hedef kitleye yönelik tanıtımların yapılması, Meslekî ve teknik eğitim istatistiki veri altyapısının geliştirilmesi. Sorumlu kurum: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İş birliği yapılacak kurum/kuruluşlar: Kalkınma Bakanlığı, MEB, ÇSGB, İŞKUR, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, TESK, TOBB. 27/9 : Çıraklık eğitim programlarının ulusal meslek standartları ve yeterliliklere göre düzenlenmesi. Sorumlu kurum: MEB İş birliği yapılacak kurum/kuruluşlar: MYK, TOBB, TESK. 27/10 : 3308 sayılı Kanuna göre, çıraklık eğitimi kapsamındaki; “et ve et ürünleri işlemeciliği” meslek dalı ile pazarlama ve perakende meslek alanının satış elemanlığı meslek dalında, kantin işletmeciliği hariç, 14 uzmanlığın kapsamdan çıkarılması ile ilgili İhtisas Komisyonu kurulması. Sorumlu kurum: MEB İş birliği yapılacak kurum/kuruluşlar: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, TOBB, TESK, TİSK. 27/11 : 3308 sayılı Kanunun Geçici 8. maddesi çerçevesinde; anılan Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte geçici 1. maddedeki şartlara sahip oldukları halde MEB tarafından ilan edilen tarihlerde belge almak için müracaat edemeyenlere Türkiye Meslekî Eğitim Kurulu 27. Toplantısı kararının Resmî Gazete ’de yayımlandığı tarihten itibaren 6 (altı) ay süreyle bir ek müracaat süresi verilmesi. 27/12 : 3308 sayılı Kanun kapsamında yürütülen çıraklık ve kalfalık eğitimlerinin birleştirilerek toplam eğitim sürelerinin en az 6 ay ve en fazla 3 yıl olarak yeniden düzenlenmesi ilgili olarak ihtisas komisyonu kurulması. Sorumlu kurum: TESK İş birliği yapılacak kurum/kuruluşlar: MEB, TOBB.

Çıraklık eğitim uygulamaları ve ustalık belgesi Yorumlar